Meny

Franske macarons, og noen macaron-tips!

Cookies & Macarons

Jepp, enda en post om macarons/makroner! Har sikkert slitt meg gjennom 20 makron-rører, med nokså variert resultat. Har tidligere lagt ut et par oppskrifter. Disse var blant de fire-fem gangene jeg faktisk fikk dem til. Mitt største problem var at de til stadighet sprakk i ovnen. Prøvde mange forskjellige oppskrifter, forskjellige temperaturer i stekeovnen, italiensk marengs i stedet for fransk, mandelmel fra helsekosten (ikke lurt, mandelmel er uten fett…), andre typer nøtter, osv. Likevel fortsatte de bare å sprekke opp. Til slutt fant jeg bloggen til makron-eksperten Aran, og hun skrev at hovedgrunnen til at makronene sprakk var 1) at de ikke hadde tørket lenge nok før steking, og 2) at selve røren var for «våt». I mitt tilfelle gjaldt nr 2. Har lest at de skal helst tørke i noen dager før man kverner de opp. Jeg har ikke vært så nøye med det, så antar at det er grunnen. Etter jeg tørket mandlene ca en time i stekeovnen (litt juksing er lov :P) fikk jeg perfekte makroner. INGEN sprekker!!! :D

Fikk også hjelp av min kjære til å stikke hull på alle luftboblene før steking. Dette er jo også selvsagt essensielt for et bra resultat :)

For flere makrontips, les denne artikkelen: Tips til vellykkede macarons

Franske macarons

100 gram eggehvite (fra ca 3 egg), romtemperert
25 gram sukker
1/2 ts sitronsaft
225 gram melis
125 gram mandler
15 gram bakekakao, eller litt konditorfarge (pulver)
en klype salt

I følge de fleste makron-eksperter bør eggehvitene stå i romtemperatur i 24-48 timer. Med mine vellykkede forsøk har jeg ikke gjort dette, så vet ikke hvor nødvendig det er. Derimot er det viktig at eggehvitene er romtempererte!

 1. For å skålde mandlene koker du dem i vann i ca 5 minutter, skylder dem i kaldt vann og presser dem ut av skinnet. Tørk dem med litt papir. Spre mandlene utover et stekebrett med bakepapir, og tørk dem nederst i stekeovnen i på 120 grader celsius i ca 15 minutter. NB: Skålding av mandlene er ikke nødvendig for fine makroner. Den eneste forskjellen er at små biter av skallet synes utenpå makronene. Hvis du ikke vil skålde, hopper du bare rett til trinn 3.
 2. La dem avkjøles før du kverner dem i en food processor. Spre massen utover stekebrettet igjen og tørk i ca 45 minutter på 50-70 grader celsius. Avkjøl igjen.
 3. Bland sammen mandler, melis og kakao/pulverfarge i food processoren og kvern til massen er helt pulverisert.
 4. Klargjør et par stekebrett med bakepapir (eller fiberglassunderlag). Sett en rund tupp på en sprøytebag.
 5. Pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin sammen med sitronsaft og salt. Begynn på medium hastighet. Når eggehvitene har nådd en skummete konsistens har du langsomt i sukkeret, litt etter litt. Øk hastigheten til medium-høy (ca 6-8 på KitchenAid). Pisk til eggehvitene har blitt til en stivpisket marengs. Marengsen skal skinne litt, og skal sitte fast i bollen om du snur den opp ned.
 6. Sikt mandel-melis-blandingen inn i marengsen. Bruk en slikkepott, og vend forsiktig til massen er blank. Pass på å ikke vende for mye, da blir massen altfor rennende og makronene vil ikke holde på formen. Når du løfter røren med slikkepotten, skal den renne ned i bollen i tjukke «bånd». Se eksempelvideo her.
 7. Spa røren over i sprøytebag og sprøyte ut små rundinger (ca 2.5 cm i diameter). Ha litt mellomrom mellom hver makron. Så fort brettet er fullt, så dunker du lett under stekebrettet slik at luftboblene inni makronene kommer opp til overflaten. Sprekk hull på dem med en tannpirker. Ha gjerne en hjelper til dette, så kan du bare fortsette å sprøyte ut på neste brett.
 8. La makronene tørke i 30-45 minutter før du steker dem. De er klare for steking når du kjenner at de har dannet et passe hardt skall.
 9. Stek makronene på ca 150-160 grader celsius i 12-13 minutter. Når de er ferdig stekte drar du hele bakepapiret over på en rist og lar dem hvile til de er helt avkjølt.

 10. Par opp like makronskjell og fyll med smørkrem eller sjokoladeganache (oppskrift lenger ned). Makronene er best når de har lagt en natt i kjøleskapet.

Smørkrem (buttercream)

55 gram romtemperert smør
400-500 ml melis
30 ml helmelk eller kremfløte
Noen dråper flytende konditorfarge

Miks sammen smør og litt av melisen. Ha i melka/fløten og miks godt sammen. Ha i melis, og eventuelt litt konditorfarge til du oppnår den konsistensen du ønsker.

Sjokoladeganache (fyll)

150 gram mørk sjokolade, hakket
150 ml kremfløte
2 ss usaltet margarin, romtemperert

Ha kremen i en gryte, og kok opp. Ta gryta av plata, og ha i sjokoladebiter. Rør til sjokoladen er smeltet. Avkjøl til romtemperatur. Rør smøret til det er kremet. Ha deretter smøret inn i sjokoladen, og rør godt til alt er blandet sammen. Avkjøl i kjøleskap, og rør ofte underveis.

Kilde: Delvis hentet fra Cannelle et Vanille

 
 
 • Jeg dumpet tilfeldigvis over bloggen din når jeg dreiv å «forsket på» (altså googlet) franske makroner, og jeg må si jeg er imponert over både bloggen din og makronene dine. Skal ta med meg alle tipsene du har samlet når jeg får samlet sammen nok tid til å prøve meg på dem selv!

 • Jeg dumpet over bloggen din når jeg dreiv å forsket på (les: googlet) franske makroner, og jeg må si at jeg er mektig imponert! Både over bloggen og makronene! Skal ta med alle tipsene og oppskriften du har samlet når jeg endelig får samlet nok tid til å prøve å lage dem selv =)

 • Dette er jo den perfekte siden for meg som har sååååå lyst til å lage makroner. Jeg har aldri smakt det, men det ser jo bare så godt ut. Tror det skal være mitt oktoberforsett; å lage makroner ;-)

 • Hei, kjempe kjekk blogg du har.
  Laget makroner for aller første gang nå i helgen, og de ble meget vellykket. Men det er takket være den kjempe gode forklaringen og tipsene dine, så nå blir de makroner i lange baner fram over. Tusen takk!

 • Pingback: Franske makroner (Macarons) « Heartshaped.org()

 • Pingback: Franske makroner, min nye besettelse « Heartshaped.org()

 • Siv

  Hei! Beklager seint svar, har hatt det nokså hektisk her hjemme i det siste. Takk for tilbakemeldinger, bra at oppskriften min har fungert! :)

 • Pingback: Pistasjmacarons med sjokoladeganache « Heartshaped.org()

 • Pingback: Macarons Sucre Cuit « Heartshaped.org()

 • Hvordan klarer du å få makronene så fine i formen ? bruker du former ? Ettersom alle andre sine blir så «klumpete» og ujevne i forhold til dine ! :)

 • Siv

  Det er viktig å bruke en skikkelig sprøytepose for å få fin form på makronene. Har kjøpt mine på jernia eller på ebay. Bruk en rund tipp/tupp helst med en coupler (en dings som man skrur tuppen på posen med).

  Hvis makronene blir klumpete kan det også hende at røren er litt for lite mikset. Prøv å vende den litt mer, så får de jevnere form. :)

 • victoria

  Hei! jeg har prøvd å lage makroner 50 ganger eller nå sånt, men alle har blitt mislykka :( enten så blir de tynne eller så er det liksom ikke noe «fyll» i makronene. Jeg prøvde å følge oppskriften din idag, de ble fine å runde… men det er liksom ikke noe fyll oppi den? makronene er som et skall som helt tom inni. jeg elsker makroner, men jeg bor så langt unna bakerier å sånt. Er det noe jeg har gjort galt? åssen skal makronrøren være? sånn deigaktiv eller rennende røre? Jeg skulle ønske du kunne lage en video der du viser hvordan man lager det! :)

 • Siv

  Hei!

  God idé med videoblogg! Skal se hva jeg får til.

  Makronene skal ikke være hule inni. De skal ha et sprøtt skall og litt seige inni. Hvis makronene er hule er røren enten mikset for mye, eller så har de stekt på for lav eller høy varme. Ettersom steketider og varme kan variere litt fra ovn til ovn er det vanskelig å gi deg et fasitsvar, så du må nesten bare prøve deg litt fram. Jeg har selv hatt hule makroner, og da har temperaturen og steketiden vært feil.

  Makronrøren skal renne i tjukke bånd når du løfter den med en slikkepott. Har et eksempel her: http://www.youtube.com/watch?v=yDo0SgDKLVw

 • Pingback: Slik lager jeg franske makroner. « 3 Hjerters hverdag()

 • dana

  Hei hei….
  nå gleder jeg meg til å prøve å lage makroner, men jeg skal prøve å lage de med margarin og ikke smør( allergi). Noen som har prøvd dette før?

 • Siv

  @dana: Smøret brukes jo bare i ganachen eller smørkremen, så det går nok helt fint!

 • Tjohoo, denne oppsrkiften er genial! Perfekte makroner med føtter på første forsøk! Kan ikek tro det! En ting er sikkert, uansett romtempererte eggehviter, stekeplate i bunnen av ovnen, tørre mandler etc etc. Det som er redningen i tillegg til en super oppskrift er den linken du la ut om vendingen. Damen på videoen blander mandelmel og kun en liten del av melisen og vender dette inn. Så vender hun resten av melisen inn i 4 omganger! Dette er nøkkelen til alt. På denne måten går mye av luften ut av makronene uten av røren mister spensten. Derfor sprekker de ikke!!! Og de får føtter. Jeg lar mine steke i ca 8 min på 180c. (min ovn steker ganske hardt)Står de lenger enn dette så tar føttene helt av og flyter utover. Men de blir perfekte på 8 min. Jeg åpner også ovnsdøren flere ganger underveis slik at makronene med lys farge ikke blir for mye stekt på toppen. Slik bevarer de den fine pastellfargen!
  Tusen takk for supre tips!

 • Hei! Jeg er så glad jeg kom over bloggen din, det er så mye fantastiske oppskrifter her. Håper det er greit at jeg legger meg til som følger :-)
  Jeg har brukt Manuela på Passion4baking sin blogg mye, og et tips hun har kommet med i tilegg til å la de tørke en stund før steking for å unngå at de sprekker er å bruke ett ekstra stekebrett under brettet med makronene når de er i stekeovnen. Det fungerer :-)
  ….Uansett ser det ut til at du ikke trenger disse tipsene, makronene dine ser jo helt perfekte ut, og smaker sikkert likedan :-)
  Ønsker deg en fin lørdagskveld :-)

 • Tusen takk for fantastisk oppskrift og gode tips! Jeg var heldig på første forsøk: http://hmoholt.blogspot.com/2011/11/franske-makroner.html

  God helg!

  Klem

 • Pingback: Neapolitan Layer Cake | Heartshaped.org()

 • Silje

  Vet du sånn ca. hvor mange makroner denne oppskriften holder til? :-D

 • Siv

  Det kommer litt an på hvor store du vil ha dem. Hvis makronene er ca 5 cm i diameter vil oppskriften gi omtrent 24 stk.