Meny

Pepperkakehus

Høytider

Jeg har aldri i mitt liv laget pepperkakehus før. Jeg har ikke en gang laget pepperkaker. Eller, jeg har hjulpet mamma med å stikke dem ut og pynte og sånn, men aldri faktisk laget deigen. Så jeg var temmelig nervøs for å sette i gang med dette prosjektet!

Jeg fikk for en stund tilbake en henvendelse fra This Is. De lurte på om jeg ville teste ut en ny norsk oppfinnelse; former til pepperkakehus som kan settes sammen uten knekk. På delene man baker er det fester i hvert hjørne som man hekter hver del innpå.

Så hvordan ble resultatet? Joda, det ble pepperkakehus! Hvor pent det ble er vel en annen sak. Men som sagt, er første gangen jeg lager pepperkakehus! Om jeg skulle lage det igjen ville jeg nok kjevlet deigen enda tynnere, for delene hevet seg litt mye i ovnen, noe som gjorde det litt vanskelig å hekte dem sammen. Så mitt hus står litt skjevt!

Her er en liten demonstrasjonsvideo:

Pepperkakehus uten knekk! from CutterKIT on Vimeo.

Og under kommer oppskriften. Denne oppskriften ga VELDIG mye deig til overs, så jeg bakte en del pepperkaker i tillegg.

Pepperkakedeig

Ingredienser:

Pepperkakehus
400 gram mørk sirup
200 gram sukker
100 gram margarin
4 egg
4 ts malt kanel
1/2 ts malt kardemomme
1 ts malt pepper
1/2 ts malt ingefær
1/2 malt nellik
2 ts bakepulver
1 kg hvetemel

Glasur
500 ml melis
1/2 ss sitronsaft
1 eggehvite

Fremgangsmåte Pepperkakedeig:

  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Smelt sirup, sukker og smør. Avkjøl blandingen og rør inn ett egg om gangen. Tilsett krydder og bakepulver i 2/3 av melet. Elt deigen godt og sett den kjølig, gjerne et par dager.
  3. Bruk resten av melet til utbaking. Kjevle en ca. 3-4 mm tykk leiv. Legg deigen på bakeplaten og skjær ut delene der, slik at de ikke mister formen nå de flyttes.Skjær ut delene etter mønstermålene under. Stek kakene gylne og gjennomstekte. Avkjøl kakene på bakepapir.
  4. I stekeovnen ved 175 grader i ca. 15 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er.

Fremgangsmåte Glasur:
Rør sammen alt til glasuren. Jeg måtte ha i litt ekstra vann, for glasuren ble veldig tørr. Fyll glasuren i en sprøytepose, eller i en plastpose med 1-2 mm tupp. Dekorer med glasur og pynt med fargerikt godteri.

Kilde: Tine.no

 
 
  • Genial oppfinnelse! Pepperkakehus er ikke enkle å sette sammen. Koslig blogg du har!

  • For en genial oppfinnelse! Det må jeg kjøpe til neste jul! Så koselig blogg du har :) Hilsen Kjerstin

  • Siv

    Hei! Takk for det :)