Meny

Italiensk pizza

Middag, Pizza,

Jeg har nettopp hatt bursdag (hipp hurra!) og fikk da blant annet en pizzastein! Dette var noe jeg virkelig ønsket meg, etter å ha lest mye bra om det før. Jeg elsker i tillegg pizza og italiensk brød. Så i dag bestemte jeg meg for å teste denne steinen og lage ekte italiensk pizza! Må si det var nokså stressende og få sklidd pizzaen innpå steinen inni ovnen når den var 300 grader varm! Men det gikk overraskende bra, og pizzaen smakte helt fantastisk! Bildene under ble derimot ikke fullt så bra, men hadde bare lyst til å hive meg over pizzaen med en gang!

Italiensk pizza
gir 4-6 porsjonspizzaer

Bunn:
700 gram hvetemel
1½ ts salt
1½ ts tørrgjær
60 gram rapsolje (eller annen veg. olje)
420 ml vann, 37°C
1 ts sukker

Tomatsaus:
400 gram finhakkede tomater (hermetiske funker)
1 ss tomatpuré
200 ml kjøttkraft/buljong
1 løk, finhakket
1-2 fedd hvitløk, finhakket
1-2 ss olivenolje
Basilikum
Oregano
Salt og pepper

Forslag til fyll:
Fersk mozzarella
Revet cheddar
Kjøttdeig
Bacon
Kjøttboller
Skinke
Pølse
(På bildet har jeg på kjøttdeig, bacon og mozzarella)

Utstyr:
Pizzastein
Stor stekespade, eller pizzaspade
Grytekluter!

 1. Bland sammen mel, tørrgjær og salt. Ha i olje, sukker og vann, og elt til deigen slipper bollen. Om deigen er for klissete kan du ha i litt mer mel.
 2. Ettersom man bruker lite gjær i denne deigen må den heve lenge, helst over natten. Jeg hevet deigen i ca 4 timer i en bolle med lokk på kjøkkenbenken. Da hadde den hevet seg dobbel så stor (og litt til).
 3. Varm ovnen på 300°C med pizzasteinen i. Den skal helst varmes i 15-20 minutter før du har en pizza på. IKKE legg bakepapir, mel eller noe annet oppå steinen nå, da brenner det bare opp! (Jeg måtte pirke ut pulverisert bakepapir før jeg hadde på pizzaen….).
 4. I mellomtiden kan du klargjøre tomatsausen. Hvis tomatene ikke er helt finhakkede kan du kjøre dem i en blender, stavmikser, e.l. Varm olje i en stekepanne og ha i løk og hvitløk. La det bli mykt. Ha dette over i en gryte sammen med tomatene og tomatpuréen. Spe på med kraft/buljong. Ha i krydder og olje. La sausen koke så lenge som mulig, minst 20 minutter.
 5. Stek eventuelt kjøtt, bacon eller hva du ønsker å ha på pizzaen.
 6. Del deigen inn i 4-6 emner, alt etter hvor store pizzaer du vil lage. Form hvert emne til en ball, og press den flat. Prøv å presse den ut så mye som mulig (eller bare bruk kjevle), så du får noe som ligner på en rund bunn. Min ble langt i fra rund, men det spiller vel ingen rolle. Husk at pizzaen skal være tynn! Og at pizzadeigen skal jobbes så lite som mulig med.
 7. Legg en bunn på litt bakepapir og klipp av om det blir mye papir til overs rundt. Husk å bytte bakepapir for hver pizza du steker. Spre et tynt lag tomatsaus på bunnen. Ha på det fyllet du måtte ønske.
 8. Dra forsiktig bakepapiret med pizzaen over på en tallerken, eller pizzaspade om du har det. Åpne ovnen, og skli langsomt pizzaen over på pizzasteinen. La pizzaen steke i ca 5 minutter. Da skal kantene ha en gyllen farge, og osten være smeltet. Når det gjelder å få pizzaen ut av ovnen igjen må du være forsiktig! Steinen har samme temp som ovnen, så om du brenner deg, brenner du deg skikkelig. Bruk en stor stekespade, eller pizzaspade om du har. Vær forsiktig med å dra i bakepapiret, ettersom det blir nokså crispy etter å ha vært utsatt for den høye varmen.
 9. Kos deg med pizzaen!
 
 
 • Mmm, ser helt fantastisk godt ut :)

 • Heisann. Jeg dumpet tifeldigvis over bloggen din ved et googlesøk, og har titta innom med jevne mellomrom siden. Synes den er kjempefin =)

  Også et spørsmål om pizzasteinen. Må den varmes opp eller herdes eller noe før førstegangs bruk? Og må den settes inn i en kald stekeovn så den ikke sprekker?

 • Siv

  Tusen takk for det!

  Therese: Første gang man bruker pizzasteinen må den herdes i ovnen på 300 grader i én time. Jeg satte inn pizzasteinen i kald ovn og varmet opp begge samtidig. Er ikke sikker på om dette er riktig, men høres jo fornuftig ut?

 • Lene Simonsen

  Italiensk pizza er nydelig! Jeg skal lage i dag (for første gang!), og googler derfor oppskrifter. Men jeg lurte på en ting: Hvorfor bruker man ikke bakepapir ved btuk av pizzastein? Virker jo mye lettere å plassere den ustekte pizzaen med bakepapir under enn uten.

 • Siv

  Lene: Jeg bruker alltid bakepapir :) Man kan visst bruke maismel under også for at pizzaen ikke skal sette seg fast i steinen, men det har jeg ikke prøvd. Bruker bare bakepapir, og får alltid fantastisk resultat uansett. Bare pass på å ikke bruk samme papir ved steking av flere pizzaer, for da blir de fort svidd!

 • Thea

  Høres skummelt ut med pizzasteinen :o Men det ser veldig godt ut! Hvor bør man kjøpe pizzastein hvis man vil ha en som er bra, men ikke altfor dyr? :)

 • Siv

  Det går bra, så lenge du bruker tjukke grytekluter når du tar ut pizzaen! Jeg fikk min til bursdagen min, men sjekka Jernia, og der kosta den 219 kr. Her er link: http://www.jernia.no/k/ki.aspx?sku=610064. De har den i butikk også, har sett den på Jernia der jeg bor i alle fall.

 • Pingback: Thank God It’s Pizza Night! | Heartshaped.org()