Meny

Endelig sommer! Og to nye typer macarons

Cookies & Macarons

Nå er det 24 grader i skyggen hos oss, og det synes jeg er SÅÅÅ deilig etter en fæl og kald vinter. Vi har kjøpt ny grill, Weber Spirit 310, og er veldig fornøyd med den. Vi har brukt den masse til nå, og kommer nok til å bli kjørt hardt i sommer.

Men i dag skal jeg ikke skrive om grillmat (senere, lover!), men makroner. IGJEN! Ja, jeg vet, jeg elsker makroner, og elsker å prøve ut nye smaker og varianter. Så denne gangen ville jeg prøve å lage min egen praline (tror det er krokan?), og bruke det i en smørkrem. I tillegg ville jeg lage makroner med mokkasmak og ganache, noe jeg har laget før også, men ikke skrevet om her.

Her kommer en endelig grunnoppskrift på makroner jeg kommer til å henvise til fremover. Har blitt litt mye linking på kryss og tvers til andre innlegg, men fra nå av vil jeg kun bruke dette som referanse. Ellers vil jeg også linke til makrontipsene mine her.

Franske makroner, grunnoppskrift
gir ca 25 stk

200 gram melis
110 gram skåldede og tørkede mandler
90 gram eggehvite, romtemperert
30 gram sukker
¼ ts salt
3 gram eggehvitepulver, kan sløyfes (IKKE det samme som marengspulver)

Fremgangsmåte:
Først må du klargjøre et par ting. Legg bakepapir eller silikonunderlag på to til tre stekebrett. Gjør klar en middels stor sprøytepose (14″ eller 16″) med en liten rund tipp.

Kjør mandlene og melisen i en food-processor til de er finmalt (som mel).

Ha eggehvitene i en stål- eller glassbolle, og ha i saltet. Pisk til eggehvitene på medium hastighet til de skummer. Ha i sukkeret og eggehvitepulveret, litt etter litt. Øk hastigheten til medium-høy (ca 6-8 på KitchenAid). Pisk til eggehvitene har blitt til en stivpisket marengs. Marengsen skal skinne litt, og skal sitte fast i bollen om du snur den opp ned. Konsistensen ligner på barberskum.

Sikt mandel-melis-blandingen inn i marengsen. Bruk en slikkepott, og vend forsiktig til massen er blank. Pass på å ikke vende for mye, da blir massen altfor rennende og makronene vil ikke holde på formen. Når du løfter røren med slikkepotten, skal den renne ned i bollen i tjukke “bånd”. Du kan teste om røren er klar ved å spa en teskje på bakepapiret og se om den jevner seg fint ut (ferdig) eller om den fortsatt er klumpete (må vendes mer).

Spa røren over i sprøytebag og sprøyte ut små rundinger (ca 2½ cm i diameter). Ha litt mellomrom mellom hver makron. Så fort brettet er fullt, så dunker du lett under stekebrettet slik at luftboblene inni makronene kommer opp til overflaten. Sprekk hull på dem med en tannpirker. Ha gjerne en hjelper til dette, så kan du bare fortsette å sprøyte ut på neste brett.

La makronene tørke i 30-45 minutter før du steker dem. De er klare for steking når du kjenner at de har dannet et passe hardt skall.

Stek makronene på ca 140°C i 16-18 minutter. La makronene avkjøle på stekebrettet til de ikke er varme mer. Ikke prøv å ta makronene av papiret før det, da ødelegger du fort bunnen på makronene.

Par opp like makronskjell og fyll med smørkrem eller ganache (oppskriftene finner du lenger ned på siden). Makronene er best når de har lagt en natt i kjøleskapet.

Kilde: Delvis hentet fra Tartelette

Variasjon 1: Praline/karamell
Til disse følger jeg bare grunnoppskriften til makronene som gitt over. Jeg pyntet derimot med litt gullshimmer og demerarasukker oppå dem før de skulle tørke. Da setter det seg bedre fast. Jeg fylte disse med smørkrem tilsatt karamellsaus og knust praline. Oppskriftene følger.

Buttercream/smørkrem med praline
113 gram smør, romtemperert
600 ml melis
3-4 ss kremfløte
3-4 ss karamellsaus
2-3 ss knust praline (oppskrift under)

Miks sammen smør, melis med en håndmikser. Bland inn karamellsaus og kremfløte, og miks til smørkremen er jevn og fin. Vend forsiktig inn praline. Fyll en sprøytepose med smørkremen. Fyll makronene og sett dem sammen.

Praline/krokan
200 gram sukker
1-2 ss vann
50 gram finhakkede mandler eller hasselnøtter

NB! Denne oppskriften gir en del mer praline enn det som er nødvendig til makronene. Resten kan brukes til f.eks. krokanis, strøssel eller bare som godteri.

Ha sukker og vann i en gryte. Varm opp på medium varme, med lokk på. Når sukkeret begynner å koke, tar du av lokket. IKKE rør i gryta. I stedet heller du litt på gryta hele tida så sukkeret ikke brenner seg. Når sukkeret har fått en brunlig karamellfarge er det ferdig. Rør forsiktig i de hakkede mandlene, og hell det hele over et stekebrett med aluminiumsfolie på. Spre det godt utover. Avkjøl.

Når pralinen er avkjølt, knekker du den opp i mindre stykker. Ha i en dobbel pose (to poser oppi hverandre), vri igjen, og bank med en kjevle oppå en fjøl til pralinen ligner krokan.

Variasjon 2: Mokka
10 gram bakekakao og 2 ts instant espressopulver blandes inn i mandel-melis-blandingen.

Fylles med mokkaganache. Strødde også på litt praline i mellom ganachen, men dette er ikke nødvendig.

Mokkaganache
200 gram kokesjokolade
100 ml kremfløte
1 ts espressopulver eller 1 ss kald kaffe (sterk)
2 ss romtemperert og mykt smør

Kok opp fløten i en liten kasserolle. Ta kasserollen av plata og ha i hakket sjokolade og kaffe. Rør til alt er smeltet sammen. Rør inn smør. Avkjøles i kjøleskap til ganachen er passe fast i formen. Fyll en sprøytepose med ganachen. Fyll makronene og sett dem sammen.

Diverse «underveis»-bilder

Smørkrem med praline
Tørkende makroner
Praline som avkjøles
Makroner, fylt med mokkaganache og praline
Makroner på rekke og rad
Mmmmmakroner
 
 
 • Pingback: Peanøttmacarons med peanøttganache « Heartshaped.org()

 • Pingback: Franske makroner, min nye besettelse « Heartshaped.org()

 • Pingback: Franske makroner (Macarons) « Heartshaped.org()

 • Wow, så flotte. Håper jeg en dag får til like flotte som deg :D

 • Siv

  @Kriztella: Tusen takk :) Øvelse gjør mester! :)

 • Eva

  Hei! Nå lager jeg makroner etter oppskriften din. De står og tørker. Gleder meg til å se resultatet! Takk for en super oppskrift :) Bare ett spørsmål: Hvordan får du dem så perfekte i formen? Mine ble veldig, eh, la oss kalle det rustikke…

 • Siv

  @Eva: Det kan være flere grunner til at makronene ikke blir helt runde i formen. Om røren blir vendt for lenge blir den lett rennende og vil lett flyte utover når man sprøyter de ut. En annen grunn kan være at du ikke bruker sprøytepose med coupler og rund tipp. Dette er viktig for å få en perfekt rund form. Anbefaler å investere i en sprøytebag fra Wilton, gjerne med #12 tipp og coupler. I tillegg har jeg hatt god erfaring med å bruke silikonunderlag i stedet for vanlig bakepapir. Jeg bruker Silpat, et merke som bare selges i USA. Kan bestilles på eBay.

 • Eva

  Takk! Resultatet var helt nydelig forresten, jeg fikk utrolig mye ros for makronene, og de smakte jo som på Pascal eller bedre! :) Jeg brukte definitivt ikke fancy sprøytepose, så dette kan ha noe med saken å gjøre (var old school og brukte en brødpose som jeg laget et lite hull i). Nå fikk jeg lyst til å investere!

  Uansett – takk for fantastisk oppskrift!

 • Siv

  @Eva: Så bra du likte dem! :)

 • Ruzzel Abueg

  Hei!
  Takk for at du delte denne fine oppskriften.
  Lage makrone for første gang på fredag og fulgte din oppskrift x4, fordi jeg skulle lage til et selskap og en innflyttingsfest.
  Jeg gruet meg litt fordi jeg har hørt at mange feiler første gang de lager makroner. men ble kjempe glad da de ble super vellykket :D:D
  Så tusen takk igjen for at du delte denne! De ble en hit i begge selskap ;)

 • Pingback: Peanøttmacarons med peanøttganache | Heartshaped.org()

 • Helene

  Hei, har du en oppskrift på karamellsaus som du bruker?
  Eller er det en spesiell type du bruker?

 • Siv

  Hei! Akkurat til denne oppskriften gjorde jeg det enkelt og brukte bare vanlig karamellsaus man kjøper på butikken (til f.eks. is).

 • Susanne

  Hei, Jeg lagde disse makronene og de ble kjempegode. Men jeg tror at røren min ble litt for tykk, for jeg måtte presse ganske hardt for å få deigen på brettet. Så jeg lurte på hva jeg kanskje har gjort galt? :)

 • Siv

  Kanskje du vendte røren for lite? Den blir tynnere jo mer du rører.

 • Susanne

  Tror ikke det, fordi det ble en veldig tykk røre med en gang akkurat som en tykk deig, det kan være at det var for lite eggehvite.

 • Siv

  Hvis du bruker nøyaktige mål skal den ikke bli for tykk. Den vil derimot virke nokså tykk med en gang man blander ingrediensene. Du kan jo godt prøve med mer eggehvite og se om det blir noen forskjell. Men husk å vende godt og evt prøve en større tipp på sprøyteposen.

 • Tine_76

  Ha du noko tips på korleis eg ska laga desse når eg IKKJE har ein food prosessor??

 • Siv

  Du kan kjøpe mandelmel, ferdig kvernede mandler. Bare pass på at det ikke er fettredusert, som det som oftest er. Da blir sammensetningen av røren helt feil, og makronene blir klumpete og tørre. Jeg er ikke sikker på hvor du får tak i slikt mandelmel, kanskje Ultra, Centra eller en annen butikk med godt utvalg. Mandelmel er svindyrt, så om du ofte lager makroner vil det nok faktisk lønne seg å kjøpe en rimelig food processor, evt en stavmikser med «mini-food-processor».

 • Pingback: Dåpsmakroner | Heartshaped.org()

 • Thea

  Ser kjempegode ut! Skal prøve dem nå :) Jeg har laget makroner to ganger før, men de har aldri blitt som de skal. Røren har blitt veldig tykk, nesten fast, og makronene har blitt seige.. Jeg har brukt fettredusert mandelmel, tror at det kanskje er grunnen. Så nå er jeg i full gang med å male og tørke mandler

 • Siv

  Fettredusert mandelmel gir veldig tørre og grovkornede makroner. Det er nesten ikke mulig å få røren flytende nok med dette mandelmelet. Men å kverne dem selv gir veldig bra resultat :)

 • Thea

  Ja, nå i dag ble makronene kjempefine! Var veldig gode også :)

 • Pingback: Dåpsdagen til Mariell | Heartshaped.org()

 • Pingback: Franske makroner med bringebær | Heartshaped.org()

 • Hei,
  Prøvde meg på disse i dag, men de ble rett og slett totalt mislykket!  De så fine ut da de var ferdig tørkede osv, men da jeg stekte dem i ovnen hevet de ujevnt, hevet VELDIG mye, og når jeg tok dem ut og avkjølte på rist, så er det ikke noe masse inni selve makronen. Bare det harde, tynne skallet. Ser ut som om “fyllet” bare har hevet og sklidd ut til sidene, istedenfor å holde seg inni makronen. Stekte i 12 minutter på 150 grader. Noen idé om hva som kan ha gått galt? 

 • Siv

  Hei! Det høres ut som om makronene har blitt stekt på for høy varme. Ovner er forskjellige, så tempen jeg har oppgitt i oppskriften er bare en guide. Prøv å senke temperaturen til rundt 130-140 neste gang, og stek heller lenger. Jeg har akkurat kjøpt meg ny ovn, og i den må jeg steke på 140 grader i ca 18 minutter for å få et bra resultat.

  Eventuelt kan det være at varmen i ovnen din fordeles ujevnt. Da kan du prøve varmluft, og senke temperaturen ganske mye. 130 kanskje? Du må nesten prøve deg frem og se. Håper det går bedre neste gang! :)

 • Pingback: Dåpsmakroner | Siv Daland()

 • Pingback: Lemon raspberry macaron cake | Heartshaped.org()