Meny

Brownies med karamellglasur

Kaker

Det er mye rart som skjer med kroppen når man er gravid! For eksempel har jeg aldri vært særlig glad i enkelte ting, som sylteagurk, salami (som jeg ikke får spise nå…), kokos, osv. Nå har jeg derimot SÅÅÅÅ lyst på dette. Men min største «craving» er vel sjokolade. Og det har jeg jo forsåvidt alltid likt. Bare ikke så mye som nå! Brownies har jeg heller egentlig aldri vært noen fan av, men nå i det siste har jeg hatt veldig lyst på dette.

En liten kafé i hjembyen min på sørlandet pleide å selge fantastiske gode, seige brownies med karamellglasur på. Derfor bestemte jeg meg på å mikse og trikse med litt forskjellige oppskrifter jeg fant, til jeg fikk et lignende resultat. Og nå vil jeg gjerne dele denne oppskriften med dere.

Brownies med karamellglasur

Brownies
250 ml hvetemel
½ ts salt
1 ts vaniljesukker
225 gram smør i terninger
200 gram kokesjokolade, hakket
400 gram sukker
4 egg
Valnøtter (valgfritt)

Forvarm ovnen til 175°C (varmluft).

Bland mel, vaniljesukker og salt i et litermål e.l. og sett bort.

Smelt smør og sjokolade i vannbad. Rør litt innimellom. I mellomtiden pisker du egg og halvparten av sukkeret (200 gram) til eggedosis. Når smøret og sjokoladen har smeltet, heller du det over i en stor bolle og rører inn resten av sukkeret (200 gram). La det avkjøles litt. Pisk inn halvparten av eggedosisen til alt er godt blandet. Ha i melblandingen og vend inn til alt er blandet. Ha i resten av eggedosisen og vend inn til en jevn røre. Ikke vend for lenge! Ha eventuelt i hakkede valnøtter.

Hell røren i en firkantet, smurt form (ca 22×22 cm) og stek midt i ovnen i ca 30-35 minutter. Sjekk om den er ferdig ved å dytte litt forsiktig på formen mens den er i ovnen. Om den virker litt flytende på midten må den stekes litt lenger. Sjekk hele tiden, til den virker fastere. Den bør ikke stekes for lenge heller.

Ta ut kaken og avkjøl på en rist.

Karamellglasur
400 gram kondensert melk, søtet (fås tak i på butikker som Ultra og Ica Maxi)
120 ml brunt sukker
85 gram usaltet smør, i terninger
2 ss lys sirup
2 ts vaniljesukker

Bland alle ingrediensene sammen i en tykkbunnet kasserolle. Varm på middels varme til smøret har smeltet og sukkeret er løst opp. Sett opp temperaturen til middels-sterk varme og rør HELE tiden til karamellen koker og tykner. Hvis du har et steketermometer skal karamellen småkoke til den når 105 grader. Hvis du ikke har termometer, kan du la karamellen småkoke i ca 5 minutter. Rør godt HELE tida, så karamellen ikke brenner seg.

Hell karamellglasuren over brownieskaken og la den avkjøles før servering.

 
 
 • Hei Siv! Magne fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som helgens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside bør sende meg et tips på magne.antonsen@vg.no

 • Tusen takk for at du delte denne browniesoppskriften, den ser kjempegod ut!
  Skal i en bursdag i dag og tenkte å ha med meg en kake, da skal jeg definitivt prøve ut denne oppskriften…nam, nam :-)

 • Hei

  Denne Brownies varianten ser VELDIG god ut!

  Kan vi låne oppskrift og bilde til vår nettside http://www.sotesaker.no ?
  Vi refererer og linker selvsagt til bloggen din.

  Therese og Kristin

 • Så kjempe godt ut!

 • anja

  har ikke varmluftsovn,hvordan steke den da ??

 • Siv

  @SøteSaker: Ja, det går helt fint så lenge link medfølger :)

 • Siv

  @anja: Det går nok bra uten varmluft, men den må kanskje stekes litt lenger. Sjekk om den er fast ved å dytte litt på formen inni ovnen.

 • Elin

  Det er rart det der med hva man kan og ikke kan spise når man er gravid. Jeg er 7 mndr på vei og bor i England. Her sier de at man kan spise hva man vil bortsett fra pate, blåost, brie og camembert. Vi kan drikke 2 glass vin i uken og spise både salamier og røkelaks. Anyway, oppskriften din ser nydelig ut og må prøves! Her er min favoritt oppskrift, ta en titt på min blogg for oppskrift: http://elin-journal.blogspot.com/2011/07/brownies.html

 • Siv

  Oi, to glass vin?! Ja, da er det forskjellige råd i forskjellige land! :)
  Takk for link, skal sjekke ut bloggen din :)

 • Siv Anita Skoglund

  Dette så godt ut og må helt klart prøves!!!

 • Elin

  Denne oppskriften er UTROLIG lett å lage, ettersom at det ikke trenger og smeltes noe sjokolade osv. Vi liker enkle løsninger, spesielt hvis man får uventet besøk! :-)

 • Siv

  ÅH, såååååååååå godt! Denne må jeg lagre i favoritter og håpe på at jeg får prøvd snart! Den ser sååå god ut! Brownies har jeg likt i alle år, jeg ;D

 • Glenn

  Hei, har nå prövd oppskriften og kaka ble kjempegod! Men, går den bra å fryse? (Inkludert toppingen.)

 • Siv

  Hmm, jeg vil tro at det går an å fryse de, man kan jo fryse karameller så… Har ikke prøvd å fryse brownies’ene selv, så vet ikke 100% sikkert. Er jo bare å prøve og se… :)

 • Elin

  Jeg har hatt brownies liggende i kjøleskap i opptil 2 uker (pakket i folie) og jeg må innrømme at jeg synes ofte de smaker bedre da enn de gjør nybakte! 

 • Guro

  Verdens beste brownies :D
  går det ann og lage de som muffins?

 • Siv

  Det går nok an å ha kakerøren i muffinsformer ja, men de blir nok for kompakte til at de kan kalles muffins. Ikke sikker på om papirformene greier å holde seg oppe med den tunge røren, om du skjønner :) Ellers kan du jo bruke en muffinsform i aluminium e.l.