Sjokoladekake med Dronningsjokolade

20. september 2011
Sjokoladekaka som var med i Freias Dronningsjokolade-konkurranse

Ingredienser:

Sjokoladekake:

 • 110 gram smør
 • 300 ml sukker
 • 60 gram bakekakao
 • 2 store egg
 • 60 gram Dronningsjokolade
 • 400 ml hvetemel
 • 1½ ts bakepulver
 • ½ ts natron
 • ¼ ts salt
 • 120 ml vann
 • 120 ml helmelk

Dronningsmørkrem:

 • 170 gram Dronningsjokolade
 • 80 ml brunt sukker
 • 1 ss bakekakao
 • 60 ml kokende vann
 • 225 gram usaltet smør, romtemperert
 • ¼ ts salt
 • 1 ts vaniljesukker
 • 500 ml melis

Sjokoladeganache

 • 400 gram Dronningsjokolade, hakket
 • 200 ml kremfløte
 • 2 ss sukker
 • 2 ss lys sirup
 • 2 ss usaltet smør, romtemperert

Fremgangsmåte:

Sjokoladekake:

 1. Forvarm ovnen til 160°C.
 2. Smelt sjokoladen over vannbad. Sett den bort fra komfyren så den ikke er glovarm.
 3. Bland de tørre ingrediensene; mel, bakepulver, natron og salt. Sett bort foreløpig.
 4. Miks sammen smør, sukker og kakao i en kjøkkenmaskin, helst med K-spade, ettersom røren er litt tjukk til å begynne med. Miks til smørblandingen blir kremete og luftig. Ha i eggene, ett om gangen, og miks til alt er godt blandet sammen. Hell i sjokoladen og miks videre.
 5. Varm melka og vannet til det er litt varmere enn fingervarmt.
 6. Ha melblandingen og væsken i smørblandingen vekselvis. Skrap godt langs kantene mens du mikser. Hell kakerøren i en smurt springform (22 cm). Stek midt i ovnen i 40-50 minutter. Sjekk om kaka er ferdig ved å stikke en tannpirker midt i kaka. Om det henger kakerøre igjen på tannpirkeren kan den stekes litt lenger.
 7. Avkjøl kaka på en rist. Den må være helt avkjølt før du fyller og dekorerer den.

Dronningsmørkrem:

 1. Smelt sjokoladen og halvparten av det brune sukkeret over vannbad. Avkjøl til romtemperatur.
 2. Miks smøret og resten av det brune sukkeret til det blir luftig og kremete. Ha i salt og vaniljesukker. Ha i den smeltede sjokoladen og miks godt sammen. Miks inn melisen litt etter litt.

Glasur:

 1. Kok opp kremfløte, sukker og sirup i en medium stor gryte. Skru ned varmen og rør til sukkeret har løst seg opp. Ta gryta av varmen og ha i sjokoladen. Rør godt til all sjokoladen er smeltet. Ha i smøret og rør til du har en fin og «glatt» ganache.
 2. Avkjøl til den er blitt litt fastere. Rør litt innimellom, så du unngår skorpe. Om den blir litt for fast, kan du varme den opp på svak varme og røre hele tiden til den blir passe igjen. Om du har litt hastverk kan du avkjøle den i kjøleskap i noen minutter. Sjekk ofte, for den blir fort fast.

Montering:

 1. Del kaken i to eller tre lag. Et lite tips: Ha mellomleggspapir til matpakke under langs kantene av kaka før du fyller og pynter den, da unngår du søl på kakefatet. Ha smørkremen mellom, før du setter kaken sammen igjen. Om du bare har to lag vil det bli ganske mye fyll til overs. Resten av smørkremen kan eventuelt fryses og brukes som fyll til f.eks. franske makroner. Jeg hadde litt fyll til overs selv med tre lag.
 2. Smør sjokoladeganache oppå og på sidene av kaka. Jeg hakket ca 200 ml hasselnøttkjerner og dekte sidene av kaka med disse. Til slutt avkjølte jeg resten av ganachen i kjøleskap til den var nokså fast, hadde den i en sprøytepose med en liten stjernetupp og pyntet med små rosetter rundt kanten av kaka, oppe og nede.