Meny

Brød uten elting / No-Knead Bread

Brød og bakverk

I dag har jeg laget «no-knead bread», altså brød som ikke skal eltes. Selv om det tok ganske lang tid før brødet var ferdig, så var selve arbeidsmengden veldig liten. Jeg satte deigen seint i går kveld, og stekte den i dag. Minimalt med arbeid, men litt venting må til. Dette er mitt første forsøk på denne oppskriften, som er hentet fra New York Times, så dere får beklage det «rustikke» utseendet. Smaken ble derimot meget god, og minte meg om surdeigsbrød. Jeg må definitivt lage dette igjen, kanskje med dobbel oppskrift neste gang!

Vil også benytte anledningen til å gratulere Julie Solli som vinner av Whiteaway.no-konkurransen jeg hadde her på bloggen for en liten stund tilbake! :)

Brød uten elting / No-Knead Bread
700 ml hvetemel
1½ ts salt
¼ ts tørrgjær
380 ml lunkent vann (ca 37°C)

Bland sammen mel, tørrgjær og salt i en stor bolle. Ha i vannet, og rør til alt er blandet. Deigen skal være nokså seig. Dekk til bollen med plastfolie og la den heve på et lunt sted i minst 12 timer (helst 18 timer).

Deigen er klar når overflaten er dekket av små bobler. Plassér deigen på en arbeidsflate dekket med litt mel. Dryss litt mel over deigen og brett den inn mot midten et par ganger. Dekk til med et bomullshåndkle og la deigen hvile i ca 15 minutter.

Form deigen til en ball. Bruk mel, men ikke mer enn at deigen slipper fra underlaget. Strø godt (mye) med mel over et bomullshåndkle, og legg deigen oppå. Dryss litt mer mel over deigen. Dekk med et håndkle til, og la deigen heve i ca 2 timer, eller til deigen har doblet seg i størrelse.

30 minutter før deigen har hevet ferdig kan du forvarme ovnen til 220°C. Sett inn en stekeovnssikker gryte som rommer omtrent 5 liter. Når deigen er ferdig hevet tar du gryta ut av ovnen og plasserer deigen forsiktig oppi. Pass fingrene! Rist gryta litt hvis deigen havnet litt skjevt i gryta. Min deig så ikke ut på dette tidspunktet, men den ble fin og rund under stekingen likevel.

Sett på lokk og stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15-30 minutter, til brødet har fått en fin og gyllen farge. La gryta avkjøle på en stekerist i noen minutter før du forsiktig lirker ut brødet.

Kilde: The New York Times, som fikk oppskriften av Jim Lahey, Sullivan Street Bakery

 
 
 • aboxof-chocolate

  Det brødet så utrolig godt ut! Og så enkelt :-D
  Surdeigsbrød er helt nydelig, så oppskriften skal definitivt testes ut .
  Veit dog ikke om jeg har en stekeovnssikker gryte.. Hm, går det med vanlige brødformer tror du?

 • Siv

  Du kan alltids bruke en ildfast form i stedet, hvis du har lokk til den. Aner ikke hvordan brødet ville blitt i vanlige brødformer. Men du kan jo alltids prøve :)

 • Pingback: Eltefritt grovbrød | Heartshaped.org()