Brød uten elting / No-Knead Bread

25. mars 2012
Minimalt med arbeid, men litt venting må til.
gir 1 brød

Ingredienser:

  • 700 ml hvetemel
  • 1½ ts salt
  • ¼ ts tørrgjær
  • 380 ml lunkent vann (ca 37°C)

Fremgangsmåte:

  1. Bland sammen mel, tørrgjær og salt i en stor bolle. Ha i vannet, og rør til alt er blandet. Deigen skal være nokså seig. Dekk til bollen med plastfolie og la den heve på et lunt sted i minst 12 timer (helst 18 timer).
  2. Deigen er klar når overflaten er dekket av små bobler. Plassér deigen på en arbeidsflate dekket med litt mel. Dryss litt mel over deigen og brett den inn mot midten et par ganger. Dekk til med et bomullshåndkle og la deigen hvile i ca 15 minutter.
  3. Form deigen til en ball. Bruk mel, men ikke mer enn at deigen slipper fra underlaget. Strø godt (mye) med mel over et bomullshåndkle, og legg deigen oppå. Dryss litt mer mel over deigen. Dekk med et håndkle til, og la deigen heve i ca 2 timer, eller til deigen har doblet seg i størrelse.
  4. 30 minutter før deigen har hevet ferdig kan du forvarme ovnen til 220°C. Sett inn en stekeovnssikker gryte som rommer omtrent 5 liter. Når deigen er ferdig hevet tar du gryta ut av ovnen og plasserer deigen forsiktig oppi. Pass fingrene! Rist gryta litt hvis deigen havnet litt skjevt i gryta. Min deig så ikke ut på dette tidspunktet, men den ble fin og rund under stekingen likevel.
  5. Sett på lokk og stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15-30 minutter, til brødet har fått en fin og gyllen farge. La gryta avkjøle på en stekerist i noen minutter før du forsiktig lirker ut brødet.
Kilder: The New York Times, som fikk oppskriften av Jim Lahey, Sullivan Street Bakery