Marsipankake til 17. mai

16. mai 2013
Bløtekake med åpent marsipanlokk. Perfekt til 17. mai
gir 1 stk 26 cm bløtekake

Ingredienser:

Sukkerbrød:

 • 5 store egg, romtempererte
 • 180 gram sukker
 • 30 gram potetmel
 • ½ ts bakepulver
 • 120 gram hvetemel

Vaniljekrem:

 • 300 ml helmelk
 • 1 vaniljestang
 • 3 eggeplommer
 • 100 ml sukker
 • 75 ml hvetemel
 • 400 ml kremfløte, kald
 • 3 ss melis

Jordbærfyll:

 • 200 gram jordbær + 400 gram jordbær i skiver
 • Sitronsaft, etter smak
 • 100 ml sukker

Smørkrem (crumb coat):

 • 110 gram smør, romtemperert og mykt
 • 300 ml melis
 • 50 ml kremfløte

Til dekorering:

 • 1 stk marsipanlokk som dekker en 26 cm kake
 • Pisket krem
 • Friske jordbær i skiver og evt. blåbær

Fremgangsmåte:

Sukkerbrød:

 1. Forvarm ovnen til 160°C. Dekk bunnen av en springform (26 cm) med bakepapir, og smør kantene med smør.
 2. Bland sammen potetmel, hvetemel og bakepulver. Sett bort foreløpig.
 3. Pisk egg og sukker til en stiv eggedosis, ca 15 minutter på høy styrke i kjøkkenmaskin. Sikt inn det tørre, litt etter litt, og vend forsiktig inn. Pass på å ikke vende for mye, da vil all luften forsvinne ut av røra og kaken vil bli kompakt. Hell røren over i kakeformen.
 4. Stekes på nederste rille i 45 minutter. Avkjøles fullstendig før den fylles og dekoreres.

Vaniljekrem:

 1. Visp sammen eggeplommer og sukker. Rør inn melet.
 2. Ha melka i en gryte. Skjær et snitt på langs over vaniljestangen. Skrap ut frøene, og ha i melka. Ha også i resten av vaniljestangen. Kok opp på svak varme. Hell melka i en tynn stråle over eggeblandingen, og visp godt hele tiden. Sil av oppi gryta. Varm opp på lav-medium varme mens du hele tiden rører godt. Pass på at blandingen ikke koker, da vil den koagulere. Når blandingen er blitt tjukk, og ikke lenger renner, avkjøler du hele gryta i iskaldt vann. Fortsett å kjøle ned i kjøleskap. Rør av og til.
 3. Pisk kremfløte og melis til en stiv krem. Ha i den avkjølte vaniljekremen, og vend sammen. Sett i kjøleskapet inntil videre.

Jordbærfyll:

 1. Ha 200 gram jordbær, sitronsaft og sukker i en food processor eller blender og kjør glatt. Sett i kjøleskapet inntil videre.

Smørkrem:

 1. Visp sammen smør og melis. Spe med kremfløte, litt etter litt, og visp til en jevn krem. Den skal være nokså myk, så spe på med mer kremfløte om nødvendig.

Sette sammen kaken:

 1. Del det avkjølte sukkerbrødet i tre like høye lag. Legg topplaget med toppen ned på et kakefat. Spre jordbærfyllet over. Ha på en god klatt med vaniljekremen, og bre utover, med litt avstand fra kanten. Fordel jordbærskiver oppå kremen. Ha på neste kakelag, og gjenta prosessen. Ha på det siste laget. Skrap av det som eventuelt måtte «tyte» ut på siden. Smør smørkremen i et tynt lag rundt hele kaken. Avkjøl gjerne litt i kjøleskap før du fortsetter.
 2. Klipp ut en sirkel, 17 cm i diameter, av bakepapir. Legg midt oppå kaken. Legg marsipanlokket oppå kaken, og dra forsiktig i kantene for å jevne ut rynker på siden. Skjær bort det overflødige. Skjær et «pizzamønster» på toppen av kaken, ikke lenger ut enn det sirkelen er. Rull forsiktig snippene bakover. Fjern bakepapiret under. Dekorer åpningen med jordbærskiver, blåbær og krem. Fyll en sprøytepose med pisket krem, og dekorer kanten nederst på kaken.
Kilder: Idé fra Din Mat, sukkerbrød delvis fra Cacas, resten er selvkomponert.