Salted Caramel Cupcakes

9. juni 2013
Finnes det noe bedre i verden en salte karameller? Det tror jeg neppe!
gir 15 stk

Ingredienser:

Cupcakes:

 • 100 gram mørk kokesjokolade (70%)
 • 50 ml rømme
 • 2½ ss bakekakao
 • 180 ml varmt vann
 • 250 ml hvetemel
 • ¼ ts salt
 • 1 ts natron
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts vaniljesukker
 • 2 egg
 • 6 ss usaltet smør, romtemperert
  150 ml sukker

Karamellsaus:

 • 250 ml sukker
 • 300 ml kremfløte
 • ¼ ts maldonsalt

Karamellfrosting:

 • 100 gram eggehvite (ca 2½)
 • 120 ml sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 170 gram meierismør, romtemperert og mykt
 • 6-8 ss karamellsaus, fra butikken eller hjemmelaget (se under)

Fremgangsmåte:

Cupcakes:

 1. Forvarm ovnen til 175°C. Ha muffinsformer i en muffinspanne.
 2. Smelt sjokoladen over vannbad. Avkjøl i romtemperatur.
 3. Bland sammen rømme, bakekakao og varmt vann. Sett bort foreløpig.
 4. Bland sammen hvetemel, salt, natron, bakepulver og vaniljesukker, og sett bort foreløpig.
 5. Visp smør og sukker hvitt, ca 3 minutter på høy styrke i en kjøkkenmaskin. Ha i eggene, ett omgangen, og visp godt etter hver omgang. Ha i smeltet sjokolade og miks sammen. Ha i rømme-kakao-blandingen og melblandingen vekselvis, begynn og avslutt med mel. Fordel røren over muffinsformene. Fyll opp hver form ca 2/3.
 6. Stek midt i ovnen i 18-22 minutter, eller til de består tannpirkertesten.
 7. La dem avkjøles fullstendig før du har på frosting.

Karamellsaus:

 1. Ha sukkeret i en stor gryte varm på medium-svak varme. Når sukkeret begynner å smelte i kantene, kan du forsiktig helle litt på gryten, så sukkeret blander seg. Ikke rør i gryten, da dette kan føre til at sukkeret krystalliserer seg. N
 2. år blandingen har nådd en dyp gyllenfarge (ca 170C), tar du gryten bort fra varmen og rører forsiktig halvparten av kremfløten inn. Det kommer til å koke voldsomt, så pass på. Rør til kremfløten er godt blandet inn, deretter har du i resten av fløten.
 3. Rør inn saltet til slutt. La sausen stå en stund i gryta før du heller det over på et konserveringsglass.
 4. Avkjøl fullstendig før du setter på lokket. Oppbevares i kjøleskap. Rør litt i sausen før servering, ettersom den har lett for å skille seg.

Frosting:

 1. Ha eggehviter og sukker i en stålbolle, eller annen bolle som tåler varme. Ha bollen over vannbad. Pass på at vannet ikke koker.
 2. Ha i et steketermometer, og rør hele tiden helt til eggeblandingen når 71C og sukkeret er oppløst. Ha eggeblandingen over i en kjøkkenmaskin med visp, og pisk til du har en stødig og avkjølt marengs, ca 5-8 minutter. Bollen skal være avkjølt til romtemperatur når marengsen er klar.
 3. Bytt ut vispen med en flatvisp. Ha i smøret, ca en spiseskje om gangen, og visp godt etter hver skje. Hvis frostingen skiller eller klumper seg, eller virker veldig rennende, fortsetter du bare å vispe til den blir jevn og fin igjen. Bare vær tålmodig, dette kan ta en liten stund.
 4. Ha til slutt i karamellsaus, og miks godt sammen. Husk å skrape ned langs sidene underveis.

Montering:

 1. Skjær ut et lite hull i hver cupcake, og fyll med ca en spiseskje karamellsaus. Sett på den biten av cupcaken du skar bort. Gjenta med resten. Fyll en sprøytepose med frosting, og dekorer som du ønsker. Dekorer gjerne med karamellsaus, eller karameller på toppen.