Sjokoladekake med bringebær og SMBC

24. januar 2014
Sjokoladekake med bringebær og swiss meringue buttercream
gir 1 stk 20 cm sjokoladekake

Ingredienser:

Sjokoladekake:

 • 300 ml hvitt sukker
 • 200 ml brun farin
 • 300 gram hvetemel
 • 2 ts maisstivelse
 • 150 ml bakekakao
 • 2 ½ ts bakepulver
 • 2 ts natron
 • 2 ts vaniljesukker
 • 1 ts salt
 • 3 egg, romtempererte
 • 250 ml kulturmelk, romtemperert
 • 100 ml + 2 ss nøytral veg.olje (jeg bruker solsikkeolje)
 • 150 ml varm kaffe

Dynk – Bringebærsaus:

 • 400 gram frosne bringebær
 • 3-4 ss melis
 • Sitronsaft etter smak

Kakefyll – Sjokoladesmørkrem:

 • 70 gram mørk kokesjokolade (70%, eller selskapssjokolade)
 • 150 gram smør, romtemperert
 • 150 ml melis
 • ½ ts vaniljesukker
 • 2 ss bakekakao
 • 2 ss kremfløte

Frosting – SMBC – Swiss Meringue Buttercream:

 • 3 store eggehviter
 • 180 gram sukker
 • 130-170 gram smør, romtemp. og mykt
 • Resten av bringebærsausen
 • Bittelitt sitronsaft etter smak
 • Evt. litt rosa fargepasta for en friskere farge

Glasur: Sjokoladesaus

 • 100 gram mørk kokesjokolade
 • 100 ml + 1 ss kremfløte
 • 50 gram smør, romtemp. og mykt

Dekor: Sjokoladeganache (kan sløyfes)

 • 100 gram mørk kokesjokolade
 • 50 ml kremfløte
 • 1 ss smør, romtemp. og mykt
 • Friske bringebær

Fremgangsmåte:

Sjokoladekake:

 1. Forvarm ovnen til 175°C. Dekk bunnen til tre 20 cm. springformer (evt. to 22 cm. former, med justert steketid) med bakepapir og smør sidene.
 2. Rør sukkeret godt sammen, så det ikke klumper seg. Sikt inn resten av det tørre; hvetemel, maisstivelse, bakekakao, bakepulver, natron, vaniljesukker og salt.
 3. Visp sammen eggene. Visp inn kulturmelk og olje. Hell oppi kaffeen i en tynn stråle mens du visper. Bland inn de tørre ingrediensene. Miks godt, enten for hånd, eller ved bruk kjøkkenmaskin/håndmikser, til alt er blandet sammen. Hell lik mengde i hver springform (bruk kjøkkenvekt), og stek i ca 22-25 min. Stikk en tannpirker midt i en av kakene. Hvis det ikke henger kakerester igjen på tannpirkeren, er kakebunnene gjennomstekt. Hvis ikke, stek videre i omganger på to minutter, og sjekk med en ny tannpirker.
 4. Avkjøl i noen minutter før du skjærer bunnene løs fra kantene og tar dem ut av formene. Avkjøl fullstendig før du fyller og dekorerer kaken.

Dynk:

 1. Tin bringebærene. Ha  i en blender eller lignende, sammen med melis og sitronsaft. Kjør glatt. Sil av frøene. La stå inntil videre.

Kakefyll:

 1. Hakk sjokoladen, og smelt over vannbad. Avkjøl. Visp smør og melis hvitt i en kjøkkenmaskin, ca 2 minutter.  Ha i den smeltede sjokoladen og miks godt sammen. Ha i kakaopulveret og miks godt sammen. Ha i fløten, bland sammen, og visp på høy styrke i ca 1 minutt.

Montering:

 1. Rett av kakebunnene ved å skjære litt av toppen bort med en brødkniv.Legg den ene kakebunnen med den flateste siden ned på et kakebrett. Dynk bunnen med litt av bringebærsausen. La det trekke inn. Ha på halvparten av kakefyllet, og smør ut, men la det være ca 1-2 cm igjen ut til kanten. Dette er for å unngå at bringebær- og sjokoladefyllet blander seg i den rosa frostingen som skal være utenpå. Legg neste kakebunn oppå, og rett opp. Gjenta med bringebærsaus og kakefyll. Ha på den siste kakebunnen med den retteste siden opp. Rett opp kaken så mye som mulig, og sett i kjøleskap inntil videre.

SMBC-Frosting:

 1. Dersom du har en kjøkkenmaskin med stålbolle er det best å bruke denne rett i vannbad, ellers bruker du en annen stål- eller glassbolle til vannbadet. Rens bollen godt med et papir tilsatt litt sitronsaft, for å få bort eventuelle fett og matrester. Sett på ballongvispen. Ha i eggehvitene og sukkeret, og sett over vannbad (ikke kokende!). Ha i et candy- eller steketermometer, og visp godt helt til temperaturen når 70°C. Dersom du ikke har termometer så kjenn etter når sukkeret er helt løst opp, da er blandingen klar. Visp blandingen på høy styrke med kjøkkenmaskin til en blank og stødig marengs, ca 10 minutter. Bollen skal være nesten kald utenpå.
 2. Bytt over til flatmikser. Ha i smøret, ca en spiseskje om gangen, og visp godt etter hver spiseskje. Denne frostingen smaker mye smør, så kjenn etter når du synes det smaker nok. Det skal egentlig være enda mer smør i denne oppskriften, men det synes jeg personlig er altfor mye! Så 170 gram er maksgrense for min del. Men som sagt, smak etter selv :)
 3. Når alt smøret er vispet inn, har du i resten av bringebærsausen, en spiseskje om gangen her også. Visp godt sammen etter hver spiseskje. Ha i sitronsaft etter smak. Ha eventuelt i litt fargepasta hvis du synes fargen er litt blass.

Montering – del 2

 1. Ta kaken ut av kjøleskapet og dekk kaken med et tynt lag (crumb coat) med SMBC-frosting. Det trenger ikke se pent ut, det skal bare dekke akkurat, slik at smulene holder seg på plass. Sett kaken i kjøleskapet i 45-60 minutter, til den nesten er tørr utenpå. Ta kaken ut, og ha en god klatt med frosting på toppen av kaken.
 2. Smør jevnt utover toppen, så det «henger» litt frosting ut på sidene av kaken. Begynn på toppen av kanten, og dekk sidene av kaken. Dersom du ønsker et ekstra jevnt resultat, kan du bruke en rett deigskrape, holde den vertikalt, og skrape av kantene på kaken. Et annet tips er å varme opp en stålslikkepott, eller «spatula», og jevne ut. Hvis du har mye frosting til overs, kan du gjerne fryse den i opp til en måned. Sett kaken kaldt igjen.

Sjokoladeglasur:

 1. Hakk sjokoladen. Del smøret i terninger. Ha fløten i en liten kasserolle. Gi fløten et kort oppkok, og ta gryta av platen. Ha sjokoladen oppi, og rør godt, til sjokoladen er smeltet. Rør inn smøret. Hell over i en liten mugge, eller målebeger. La stå i romtemperatur i 10 minutter, ikke lenger. Hell sjokoladeglasuren over kaken, og la det renne nedover sidene på kaken. Sett kaken kaldt igjen.

Sjokoladeganache og finish:

 1. Samme prosess som sjokoladeglasuren. Sett i kjøleskap til ganachen har «sprøytekonsistens». Fyll en sprøytepose med ganachen og dekorer kaken som du ønsker! Pynt med friske bringebær.
 2. Oppbevar kaken i kjøleskap i opp til en uke. La stå minst en time i romtemperatur før du serverer den.
Kilder: Inspirert av Annie's Eats, oppskrift på smbc løst basert på oppskrift fra Sweetapolita