Paris-Brest til Valentine’s Day

8. februar 2014
Dette er en Paris-Brest, og er en slags vannbakkelskringle, grovt oversatt. Den er basert på samme deig som profiteroles, eller vannbakkels om du vil. En Paris-Brest er vanligvis rund, men siden jeg liker hjerteformede ting så måtte det jo bli et hjerte!

Ingredienser:

Choux-deig:

 • 125 ml vann
 • 125 ml helmelk
 • 110 gram smør
 • 250 ml hvetemel
 • ¼ ts salt
 • 4 egg + ett til pensling
 • Mandelflak
 • Melis, til pynt

Pisket vaniljekrem:

 • 200 ml helmelk
 • ½ vaniljestang
 • 2 eggeplommer
 • 75 ml sukker
 • 50 ml hvetemel
 • 300 ml kremfløte
 • 1 ss sukker
 • 1 gelatinplate
 • 4 ts kokende vann

Karamellsaus:

 • 250 ml sukker
 • 50 ml vann
 • 200 ml kremfløte
 • ½ vaniljestang

Fremgangsmåte:

Choux-deig:

 1. Forvarm ovnen til 220ºC. Finn frem et bakepapir, og tegn en sirkel, 22-24 cm i diameter, midt på papiret. Hvis du ønsker en hjerteformet kake så tegner du et hjerte innenfor sirkelen. Prøv å tegne hjertet så bredt som mulig, for da blir det jevnere stekt.
 2. Ha vann, melk, salt og smør i en tykkbunnet kjele, og kok opp på medium varme til smøret har smeltet. Ha i alt melet på en gang, og rør kraftig med en stor tresleiv i ca. 4 minutter. Ha deigen over i en stor bolle. Avkjøl i et par minutter. Ha i eggene, et om gangen, og rør kraftig til du har en blank og jevn deig.
 3. Finn fram en stor sprøytepose, og sett på en stor, rund tipp. Fyll posen med deig. Vri om toppen godt, og sprøyt ut en 2.5 cm tykk ring/hjerte langs mønsteret på bakepapiret. Sprøyt ut en runde til med deig innenfor den forrige. Sprøyt ut en siste runde med deig på toppen av de to forrige. Dypp rene fingre i litt vann og jevn ut kantene. Bruk en gaffel, og risp forsiktig over hele. Pensle over med sammenvispet egg, og strø mandelflak over.
 4. Stek i 15 minutter, reduser deretter varmen til 175ºC, og stek videre 30-35 minutter til. Skru av ovnen, la døra stå på gløtt, og la ringen/hjertet stå inne i ovnen i omtrent 30 minutter for å tørke. Ta ringen/hjertet ut og avkjøl fullstendig på en bakerist.

Pisket vaniljekrem:

 1. Splitt og skrap ut frøene av vaniljestangen. Ha melka i en kjele, og ha vaniljefrøene og stangen oppi. Kok opp.
 2. Visp sammen eggeplommer og 75 ml sukker i en bolle. Rør inn melet. Hell over den kokende melka i en tynn stråle mens du visper. Sett en sikt oppi kjelen, og hell over blandingen igjen. Varm opp blandingen på lav-medium varme til blandingen har blitt til en tjukk krem. Pass på så det ikke koker! Sett kjelen i iskaldt vann for å kjøle ned kremen. Når kremen er  avkjølt kan du ha den over i en lufttett boks i kjøleskapet inntil videre.
 3. Legg gelatinen i en liten skål fylt med kaldt vann. La den ligge i 5-10 minutter. I mens pisker du kremfløte og sukker til den har myke topper, altså ikke helt stiv. Hell ut vannet av bollen, og klem ut vannet av gelatinen. Ha 4 ts kokende vann over. Rør med en gaffel til gelatinen er løst opp. La den stå bittelitt, så den ikke er glovarm. Hell gelatinen i bollen med krem, mens du visper. Visp på høy styrke til kremen er helt stiv. Vend inn vaniljekremen, hvis den er kald. Sett i kjøleskapet inntil videre.

Karamellsaus:

 1. Bland sammen sukker og vann i en dyp kjele. Ikke rør mer i kjelen etter dette punktet! Kok opp på medium varme, og la blandingen boble til den har en dyp, gyllen farge. Trekk kjelen av plata, og rør inn fløten (bruk tresleiv), litt etter litt. Det vil koke voldsomt, så pass på å ikke ha i for mye fløte om gangen. Hvis det er noen harde sukkerklumper igjen i gryta kan du varme opp blandingen forsiktig på svak varme, mens du rører hele tiden, til klumpene er løst opp. Rør inn frøene fra vaniljestangen. Avkjøl og oppbevar i en tett boks eller i et glass i kjøleskapet. Rør godt før bruk. Det blir ganske mye saus til overs av denne oppskriften, men den kan brukes til mye annet godt, f.eks. som topping på hjemmelaget vaniljeiskrem?

Sette sammen kaken:

 1. Del ringen horisontalt, og ta ut eventuelle bløte deler. Legg den nederste delen forsiktig over på et kakefat (best å gjøre det nå!). Fyll en sprøytepose med pisket vaniljekrem, og fyll den nederste delen. Ha karamellsaus oppå. Sett på den øverste delen. Bruk en sikt, og dryss på med litt melis. Oppbevar kaken i kjøleskap.