Eltefritt grovbrød

12. mars 2014
Sprø, men ikke hard skorpe, og godt og saftig inni. Og utrolig enkelt, selv om det tar litt tid fra man begynner, til brødet er ferdig. Sett deigen på kvelden og ha nystekt brød til lunsj dagen etter.
gir 1 brød

Ingredienser:

 • 250 ml fullkornsmel
 • 450 ml hvetemel
 • 150 ml lettkokt havregryn
 • 1 ts salt
 • 3/4 ts tørrgjær
 • 550 ml fingervarmt vann
 • Ekstra mel til forming av brødet

Fremgangsmåte:

 1. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Ha i vannet, og bland fort sammen med en gaffel eller skje. Deigen skal være løs. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i 12-16 timer.
 2. Sett inn en 3-liters jerngryte med lokk (uten plastdeler), på rist midt i ovnen, og forvarm til 250°C. Hvis du ikke har en jerngryte, fungerer en vanlig gryte med lokk fint. Bare husk, ingen plastdeler på som kan smelte i ovnen.
 3. Ha rikelig med hvetemel på benken, og skrap ut deigen med en slikkepott. Samle deigen raskt til et rundt brød. Deigen kommer til å flyte ut litt igjen, så du trenger ikke å tenke så mye på formen. Dekk med plastfolie, og la stå i 45 minutter.
 4. Ta ut jerngryta av ovnen, og legg deigen oppi, med «sømmen» ned. Sett lokket på, og sett hele gryta i ovnen. La brødet steke i 30 minutter. Ta av lokket og la brødet steke i 18 minutter til. Hvelv ut brødet på en rist, og avkjøl en liten stund før servering.