Meny

Eltefritt grovbrød

Brød og bakverk

Eltefritt grovbrød

Etter jeg bakte eltefritt brød for første gang har jeg blitt hekta. Dette er det beste brødet jeg vet om. Sprø, men ikke hard skorpe, og godt og saftig inni. Og utrolig enkelt, selv om det tar litt tid fra man begynner, til brødet er ferdig. Men det er hevingen som tar tid, og arbeidsmendgen er dermed minimal! Ingen elting i flere minutter, bare bland alt raskt sammen og la deigen stå over natta. Og så har du nystekt brød til lunsj dagen etter.

Sist bakte jeg eltefri loff, denne gangen har jeg bakt en grovere variant. Du kan derimot erstatte mer hvetemel med grovt mel om du ønsker det. Jeg har miksa og triksa litt fram og tilbake, men siden jeg ikke er så glad i altfor grove brød så var dette perfekt til meg.

Eltefritt grovbrød

Eltefritt grovbrød

Eltefritt grovbrød

Gir 1 brød

Ingredienser:

250 ml fullkornsmel
450 ml hvetemel
150 ml lettkokt havregryn
1 ts salt
3/4 ts tørrgjær
550 ml fingervarmt vann
Ekstra mel til forming av brødet

Fremgangsmåte:

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Ha i vannet, og bland fort sammen med en gaffel eller skje. Deigen skal være løs. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i 12-16 timer.

Sett inn en 3-liters jerngryte med lokk (uten plastdeler), på rist midt i ovnen, og forvarm til 250°C. Hvis du ikke har en jerngryte, fungerer en vanlig gryte med lokk fint. Bare husk, ingen plastdeler på som kan smelte i ovnen.

Ha rikelig med hvetemel på benken, og skrap ut deigen med en slikkepott. Samle deigen raskt til et rundt brød. Deigen kommer til å flyte ut litt igjen, så du trenger ikke å tenke så mye på formen. Dekk med plastfolie, og la stå i 45 minutter.

Ta ut jerngryta av ovnen, og legg deigen oppi, med «sømmen» ned. Sett lokket på, og sett hele gryta i ovnen. La brødet steke i 30 minutter. Ta av lokket og la brødet steke i 18 minutter til. Hvelv ut brødet på en rist, og avkjøl en liten stund før servering.

Kilder: Delvis basert på denne oppskriften
Brød og bakverk
Kommentarer er skrudd av for Eltefritt grovbrød