Malies dåpskake

12. august 2015
Dåpskake til søteste Malie, dattera til kusina mi. Består av bløtekake med sjokoladesukkerbrød trukket med marshmallowsfondant og pyntet med små "vimpler", blondebånd og babysko.
gir 1 kake, 24 cm

Ingredienser:

Sjokoladesukkerbrød:

 • 5 egg, romtempererte
 • 180 g sukker
 • 45 g bakekakao
 • 45 g hvetemel
 • 90 g potetmel
 • 1 ts bakepulver

Vaniljekrem:

 • 4 eggeplommer
 • 150 ml sukker
 • 100 ml hvetemel
 • 400 ml helmelk
 • 1 vaniljestang
 • 500 ml kremfløte
 • 2 ss melis
 • 4 plater gelatin
 • 10 ts kokende vann

Smørkrem:

 • Smør, romtemp
 • Melis
 • Kremfløte eller helmelk

Marshmallowsfondant:

 • 300 gram marshmallows (jeg bruker Sweetfire)
 • 3-5 ss vann 2-3 ss Flott matfett, smuldret i biter, pluss mer til elting
 • 750-800 gram melis, pluss mer til kjevling

Til montering:

 • Eple- eller appelsinjuice

 

Fremgangsmåte:

Sjokoladesukkerbrød:

 1. Forvarm ovnen til 175°C. Smør en springform på 24 cm.
 2. Bland sammen bakekakao, mel, potetmel og bakepulver i en bolle. Pisk egg og sukker til eggedosis. Ca 15-20 minutter på full styrke i kjøkkenmaskin.
 3. Sikt inn det tørre, og vend forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Ha røren i springformen, og stek i ca 30 minutter. Stikk en tannpirker i midten av kaka og se om det henger igjen deig. Hvis det ikke gjør det, er den ferdigstekt. Sett hele kakeformen, uten å ta ut kaken, opp-ned på en rist (gjerne dekket med bakepapir, så den ikke klistrer seg fast) og la den avkjøles fullstendig. Oppbevar i plastfolie til den skal brukes. Sukkerbrødet kan godt lages dagen før det skal brukes – da smuler det mindre når man skjærer i det.

Vaniljekrem:

 1. Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha begge deler i en kasserolle sammen med melken. Kok opp, men pass på så det ikke brenner seg. 
 2. Visp sammen eggeplommer og sukker. Rør inn hvetemel. Hell den varme melken i en tynn stråle over eggeblandingen, mens du hele tiden rører. Sil av blandingen, og ha tilbake i kasserollen. Varm opp på svak – medium varme mens du HELE TIDEN rører. Når vaniljekremen er tjukk nok tar du kasserollen av varmen, og setter den i et isbad. Rør innimellom. Vent til vaniljekremen er helt avkjølt før du bruker den.
 3. Legg gelatinen i en bolle med kaldt vann i 5-7 minutter. Pisk kremfløte og melis til en myk krem. Klem vannet ut av gelatinen. Ha i en liten skål, og ha det kokende vannet over. Rør gelatinen til den er lunken. Pass på at den ikke stivner i skålen. Hell over kremen. Stivpisk kremen. Vend inn vaniljekremen. Avkjøl i 1-2 timer før du har den på kakebunnen.

Smørkrem:

 1. Her slumper jeg alltid på ingrediensene, så her må du bare prøve deg litt frem. Visp litt av smøret og litt av melisen sammen. Ha i litt fløte/melk underveis. Veksle mellom smør, melis og fløte/melk til du får en smørkrem som er lett å bre utover med en slikkepott.

Marshmallowsfondant:

 1. Ha marshmallowsene i en mikrobølgerovn-vennlig bolle, gjerne av glass, og varm på full styrke i mikroen til marshmallowsen smelter eller eser opp. Ha i matfettet og rør godt. Ha i evt. fargepasta. Ha rikelig med matfett på hendene, og kna inn melisen. Fondanten skal være elastisk, og ikke for klissete eller for tørr. Er den for klissete – ha i litt mer melis. Er den for tørr – ha i bittelitt vann. 
 2. Pakk inn i plast, og oppbevar i romtemperatur til den skal brukes. Kan gjerne lages dagen før.
 3. Tips: Hvis du skal lage et kakelokk med farge er det lurt å ha i fargen før du knar inn melisen. Det er nemlig mye arbeid å kna inn farge i en svær klump med fondant etterpå!

Montering:

 1. Skjær sukkerbrødet til tre like tjukke bunner. Ha den nederste bunnen på et fat eller kakebrett (jeg bruker alltid et av papp, det er lettere å flytte på), og dynk med litt juice. Ha på vaniljekrem. Oppskriften på vaniljekrem er ganske stor, så du trenger ikke bruke alt hvis du synes det er mye. Legg på den midterste kakebunnen og dynk. Pass på at bunnene ligger jevnt. Ha på lik mengde med vaniljekrem. Dynk den øverste bunnen før du legger den på, vend forsiktig og legg på toppen av de to andre. Kaken kan godt avkjøles litt før du fortsetter, men det er ikke nødvendig.
 2. Dekk hele kaken med et tynt lag smørkrem. Smørkremen bør være litt å bre ut, hvis den er for tjukk vil kaken fort bli ødelagt. Avkjøl kaken uten lokk til smørkremen er «tørket».
 3. Kjevle ut ca 500-600 gram av fondanten til en stor sirkel. Bruk helst en silikonmatte under, da er det mye lettere å legge på kaken. Snu fondanten underveis mens du kjevler og stryk litt melis over. Legg fondanten forsiktig over kaken (som nå er helt «tørr» utenpå) og sentrér så godt du kan. Dra forsiktig i sidene på fondanten for å få bort foldene. Jevn ut fondanten med en fondant smoother (se link) eller med hendene. Skjær av den overflødige fondanten rundt kaken. Jevn ut igjen, dersom det er nødvendig. Sett kaken kaldt, og bruk resten av fondanten til pynt. Et tips når du skal farge fondant er å bruke plasthansker. Da slipper du å få farge på hendene dine. Hvis fondanten blir veldig seig når du har i farge så ha i litt mer melis. Men pass på så den ikke blir for tørr. Pass på å hele tiden pakke inn fondanten du ikke bruker, da tørker den ikke ut.
 4. Oppbevar kaken i en tett kakeboks i kjøleskapet frem til servering.

Tilleggsinfo:

Link til Fondantsmoother fra Wilton