Fraisier til 17. mai

13. mai 2016
Dette er min vri på en fransk fraisier, altså jordbærkake.
gir 1 stk kake 24 cm
Fraisier til 17. mai

Ingredienser:

Sukkerbrød:

 • 3 egg, romtempererte
 • 110 gram sukker
 • 55 gram hvetemel
 • 55 gram potetmel
 • ½ ts bakepulver

Vaniljekrem:

 • 4 store eggeplommer
 • 150 ml sukker
 • 100 ml hvetemel
 • 400 ml helmelk
 • 1 vaniljestang
 • 3 plater gelatin
 • 300 ml kremfløte
 • 1 ss sukker
 • 7 ts kokende vann

I tillegg:

 • Fruktjuice til dynking
 • 400-600 gram jordbær, vasket og renset
 • 1 pakke jordbærgelé

Fremgangsmåte:

Sukkerbrød:

 1. Forvarm ovnen til 175ºC. Smør en springform på 24 cm, og dekk bunnen med bakepapir.
 2. Pisk egg og sukker til stivpisket eggedosis, ca 15-20 minutter på høy styrke i kjøkkenmaskin. Sikt inn hvetemel, potetmel og bakepulver litt etter litt, og vend forsiktig sammen med en slikkepott til alt er blandet.
 3. Spa røren over i springformen og stek nederst i ovnen i 25-30 minutter, til kaka består tannpirkertesten. Ha en bakerist med bakepapir klar, og når kaka er ferdigstekt vender du hele formen opp-ned på rista. Da slipper du at kaka plutselig synker sammen på midten. Avkjøl kaka fullstendig før du snur den igjen og tar den ut av formen.

Vaniljekrem:

 1. Visp sammen eggeplommer og sukker i en bolle. Rør inn hvetemel.
 2. Ha melka i en kasserolle. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen oppi melka, rør sammen og kok opp under omrøring. Sil av. Hell melka i en tynn stråle oppi bollen med eggene mens du hele tiden pisker. Ha alt over i gryta igjen, og varm opp på lav-medium varme mens du hele tiden pisker, til kremen er tykk. Hell kremen over i en bolle, og avkjøl. Rør innimellom. Avkjøl i kjøleskap.
 3. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter. Pisk fløte og sukker nesten stivpisket. Klem vannet ut av gelatinplatene. Ha i en liten skål eller kopp, og ha det kokende vannet over. Rør fort sammen. Avkjøl litt. Visp sammen med kremen.
 4. Vend sammen kremen med den avkjølte vaniljekremen.

Montering:

 1. Del sukkerbrødet i to lag. Legg det nederste laget på et kakefat/brett. Sett en kakering utenpå.
 2. Dynk med fruktjuice. Del opp noen av jordbærene i to og sett med den «åpne» delen mot kakeringen.
 3. Fyll inn med resten av jordbærene på midten av kaken. Hell over vaniljekremen, men hold igjen på litt av den.
 4. Dynk det andre kakelaget, og legg oppå. Spre over et tynt lag med vaniljekrem på toppen. Pass på at det blir så rett som mulig.
 5. Sett kaka kaldt, helst i fryseren, i ca 1 time.
 6. Lag gelé som anvist på pakningen. La den avkjøles til romtemperatur før du heller et tynt lag over kaka. Spar gjerne på resten av geléen, og bruk til noe annet hvis du vil :) Sett kaka kaldt igjen, gjerne noen timer.
 7. Ta kaka ut av fryseren/kjøleskapet. Bruk en brenner, og varm opp kakeringen forsiktig på utsiden, så den blir lettere å ta av. Evt. kan du bruke et par varme, fuktige kjøkkenhåndklær som du legger rundt en liten stund. Ta ringen forsiktig av, og server.