Meny

Handleguide – eBay

Jeg har vært en ivrig eBay-bruker siden 2004, og har på de årene lært en del om nettauksjoner og å handle fra private selgere i utlandet. Mange blir dessverre lurt, eller ender opp med et produkt som ikke stod til forventningene, og jeg skal innrømme at jeg har gått på et par smell jeg og. Dermed vil jeg gjerne dele mine erfaringer med deg, så du forhåpentligvis unngår dette. I tillegg har jeg noen tips til selve budrunden, for de som er interessert i det.

Produktbeskrivelse

Les alltid nøye gjennom produktbeskrivelsen (item listing). Da unngår du som oftest misforståelser. Dersom et produkt er latterlig billig pleier jeg alltid sjekke om produktet faktisk er originalt, eller om det bare er en billig kopi. Dette skal stå oppgitt i produktbeskrivelsen.

«Buy it Now»-produkter er produkter du kan kjøpe med én gang, som i en vanlig nettbutikk. Ellers må du by på produktene som i en auksjon. Tips til dette står lenger ned på siden.

Frakt

Sjekk alltid at selgeren faktisk sender til Norge. Om han ikke gjør det, er du fortsatt bundet til å betale for produktet dersom du legger inn bud/bekrefter kjøp. Og da har man plutselig et stort problem! Et tips når du søker etter produkter er å gå inn på Advanced-linken ved siden av søkefeltet. Under «Location» krysser du av på «Only show items available to», og velger «Norway». Da får du kun opp produkter som sendes til Norge.

Om selgeren sender til Norge, men fraktprisen ikke står oppført bør du ALLTID spørre selgeren om dette først. Ellers kan du få deg en ubehagelig overraskelse når du får fakturaen (invoice) på e-post. Har selv opplevd at frakta plutselig blir mye dyrere enn selve produktet jeg skal handle.

Toll, moms og avgifter

Til Norge kan man bestille varer fra utlandet momsfritt så lenge totalbeløpet (kostnad for produkt + frakt) er under 200 norske kroner. Er beløpet over dette må man betale moms, altså 25% av totalbeløpet i tillegg. Det er som oftest Posten, eller leveringsfirmaet (UPS, TNT, e.l.) som utfører fortollingen. De tar gjerne et beløp rundt 200 kr for å fortolle pakken for deg. Du må altså regne med å betale totalbeløpet + 25% av dette + fortolling. Du kan også fortolle pakken selv, men dette er jeg ikke sikker på hvordan man gjør. Sjekk med Posten dersom du ønsker å fortolle selv.

En sjelden gang har et produkt gratis frakt, og om du skal kjøpe flere produkter fra samme selger kan du be han om å sende hvert produkt (til under 200 kr) separat. Det samme gjelder dersom varen har veldig lave fraktkostnader. Du får derimot ofte rabatt dersom du bestiller flere produkter som kan pakkes i samme pakke, så her må man nok regne seg fram til hva som lønner seg.

Uærlige selgere

Dessverre er det mange uærlige selgere på eBay. Jeg har selv opplevd å bli lurt av en som solgte iPods. Prisen var ikke vanvittig lav, men fortsatt billigere enn å kjøpe den ny i butikk. Selgeren hadde også bare positive feedbacks. Så selv om jeg hadde sjekka ut denne selgeren ble jeg altså fortsatt lurt.

Jeg betalte med en gang jeg hadde vunnet auksjonen, og ventet på bekreftelse fra selgeren på e-post. Denne kom aldri. Bare en kvittering fra PayPal om at transaksjonen var fullført. Jeg ventet lenge på pakka mi, men den kom aldri. Jeg prøvde å ta kontakt med selgeren for å evt få et sporingsnummer eller bekreftelse på at han hadde fått bestillingen min. Jeg fikk aldri noe svar.

Til slutt tok jeg kontakt med PayPal, og de sa jeg skulle åpne en «dispute», altså en klagesak. Jeg fikk medhold, og fikk igjen mesteparten av pengene jeg hadde tapt. Så ja, det går an å få pengene tilbake om du blir lurt, men det tar sin tid, og det er ikke alltid man får medhold.

Et godt tips er å kontakte selgeren angående produktet først. Spør f.eks. om hvor lang tid det tar å sende produktet til Norge, selv om det står oppgitt på auksjonssiden. Da ser du om selgeren i det hele tatt kommuniserer med deg. Etter du har vunnet en auksjon bør du alltid vente til du mottar faktura (invoice) fra selgeren, selv om selgerne setter mer pris på om du betaler med en gang. Jo bedre kommunikasjon, jo mer lovende selger. Selvsagt kan man jo bli lurt for det om, men jeg har hatt bedre erfaringer med selgere som svarer meg og kommuniserer med meg hele tiden.

Tips til å finne en ærlig selger

 1. Sjekk alltid feedback først. Feedback-scoren sier noe om hvor fornøyde tidligere kunder har vært. På feedback-siden kan du velge å kun se de negative tilbakemeldingene. Da ser du fort om selgeren er til å stole på eller ikke. Husk også på at det finnes urimelige kjøpere også. Selgeren svarer som oftest disse, og prøver evt. å forklare eller rette opp i dette.
 2. Husk at selgeren kanskje bruker eBay-kontoen sin til å kjøpe ting med. Det som er interessant å se på for deg som kjøper er feedback fra andre kjøpere. Om selgeren har masse positive feedbacks på produkter han har kjøpt og ikke solgt kan dette gi en litt skjev feedback-score på han som selger. Sjekk dermed feedbacks fra selgerens kjøpere.
 3. Still selgeren spørsmål før du kjøper et produkt av han. Da ser du om det er mulig å få kontakt med selgeren i det hele tatt.
 4. Vent med å betale for varen til du har mottatt en faktura (invoice) på e-post fra selgeren. Hvis du vil få handelen fortere overstått kan du velge «Request total from seller» etter du har vunnet auksjonen. Da sender eBay en ekstra e-post til selgeren om å sende deg faktura.
 5. Lurer du på om produktet er en fake (gjelder særlig vesker og klær), finnes det mange guider på nettet for å finne ut dette. Søk f.eks. etter «how to spot a fake designer bag, eBay» på Google, så finner du mange eksempler på forskjellige merker.

Klage på produkt/selger

Dersom du ikke er fornøyd med produktet, eller du ikke har mottatt noe innen den tiden som står angitt (ikke alltid selgeren kan gi et godt svar på dette, mtp at pakker må gjennom tollen), kan du klage. Først er det derimot viktig at du sier i fra til selgeren. Som oftest løser slike saker seg ved å kontakte selgeren angående problemet. Du kan spørre om å få pengene tilbake, eller å få tilsendt et nytt produkt. Du kan i begge tilfeller bli bedt om å sende tilbake det du allerede har mottatt.

Dersom du ikke får noe svar fra selgeren, eller selgeren er urimelig kan du åpne en klagesak (dispute) på eBay eller PayPal om du valgte dette som betalingsmåte. Da vil eBay eller PayPal gå igjennom saken og gi en av dere medhold. Om du får medhold får du tilbake størsteparten av beløpet som evt gikk tapt. Noe tap må du likevel regne med.

Tips for å unngå misforståelser

 1. Les ALLTID produktbeskrivelsen (item listing) godt først. Her står som oftest det du trenger å vite om produktet, om det er brukt eller nytt, om det er skade på det eller om det ikke følger med diverse utstyr du forventer. Det kan også stå at leveringstiden kan være lengre enn vanlig. Om dette står forklart på produktbeskrivelsen, kan du ikke klage på dette i etterkant. Det er din plikt som kjøper å sette seg inn i hver enkelt auksjon du ønsker å by på. Spør evt selger om det er noe annet du lurer på.
 2. Om det er noe som ikke står oppført i produktbeskrivelsen, f.eks. fraktkostnader, er det viktig å spørre selgeren om dette først. Når du først har bekreftet at du vil kjøpe et produkt, binder du deg til å fullføre handelen. Hvis du ikke betaler da kan selgeren gi deg negativ feedback og sende inn klage på deg.

Skal, skal ikke?

Når dette er sagt, må det sies at i de aller fleste tilfeller går handlene på eBay smertefritt. Jeg har kjøpt 200+ ting på eBay, og det er svært få av disse selgerne jeg har hatt problemer med. Å handle på eBay gir deg mulighet til å handle ting du ikke får tak i i Norge, eller ting som er dyrere, til en billig penge. I tillegg er det utrolig hva du kan finne der! Så jeg anbefaler eBay på det varmeste! Bare bruk nettvett, og gjør forarbeidet hver gang!

Tips til budrunden

 1. Ikke by for tidlig. Mange av auksjonene vil løpe over flere dager, og er det mange ivrige budgivere med i starten presses prisen også opp fortere. Det er gjerne i timene rett før auksjonen avsluttes at prisen presses, så det kan være greit å vente til da.
 2. Sett på en alarm til ca 5-10 minutter før auksjonen slutter, så ser du hva prisen ligger på. Om du ønsker å by, er det bare å by nå. Jeg venter gjerne til de siste 30 sekundene med å legge inn bud. Da legger jeg ofte inn maksbudet mitt, altså hvor mye jeg maks vil by på produktet. Prisen på produktet vil ikke hoppe rett til maksbudet mitt, men fortsette å by over andre eventuelle kjøpere litt etter litt helt til maksbudet mitt er nådd. Da slipper man å stresse masse.
 3. I auksjoner med mange ivrige budgivere må du regne med at prisen vil stige fort. Jeg ser ofte auksjoner på f.eks. iPhone til latterlig lav utropspris, som ofte ligger lavt de første dagene. Når auksjonen nærmer seg slutten er prisen plutselig mye høyere, ofte nær butikkpris. Lav utropspris gir flere interesserte kjøpere, så ikke la deg lure så lett av dette.
 4. Er en auksjon for god til å være sann, er det antakelig slik. Skal du kjøpe noe virkelig dyrt noe kan du få kjøpt det rimeligere på eBay, men har det en gi-bort-pris bør du være kritisk. Kjøp heller dyre ting som elektronikk i norske nettbutikker hvor du har norsk garanti og kan eventuelt få ting reparert.

Spørsmål

Har du spørsmål, noe å legge til, eller mener du noe av det jeg har skrevet er feil så kan du gjerne kontakte meg her.